web2 logo

Artikel Links Notities

fstab lijst met aankoppelbare schijven aanpassen

Het bestand /etc/fstab bevat statische informatie over de bestandssystemen die gemount kunnen worden in je systeem. In het bestand /etc/fstab kan je nieuwe schijven toevoegen die automatisch gemount moeten worden bij de start van je systeem. Ieder bestandssysteem staat op een eigen regel. De velden op die regel worden gescheiden door spaties of tabs. Regels die beginnen met een # zijn commentaarregels en worden net als lege regels genegeerd. De regels in het bestand hebben 6 kolommen: <file system>, <mount point>, <type>, <options>, <dump> en <pass>. De bestandsystemen die momenteel gemount zijn in je systeem kan je opvragen met findmnt.

<file system>

Het eerste veld (fs_spec) is het block special device of remote filesystem dat gemount moet worden. Dit veld kan een link bevatten naar een block special device node zoals '/dev/cdrom', '/dev/sda1' of '/dev/mapper/kubuntu--vg-root'. In plaats van device-namen, mag je ook labels of UUID's gebruiken, wat meestal meer zekerheid biedt omdat de volgorde waarin bestandssysteemen gedetecteerd worden kan verschillen nadat er bijvoorbeeld een schijf is toegevoegd of verwijderd. Ook partitie identificators mogen gebruikt worden als je GUID Partition Table (GPT) gebruikt. Voorbeelden: LABEL=label UUID=uuid PARTUUID=partuuid PARTLABEL=partlabel Voor bestandssystemen zonder opslag kan elke string worden gebruikt, zoals: 'proc' voor procfs; 'mem', 'none' of 'tmpfs' voor tmpfs. NFS mounts worden aangegeven als <host>:<dir>, bijvoorbeeld: '192.168.2.50:/'.

<mount point>

Het tweede veld (fs_file) bevat het mountpunt, of bij swap partities 'none'. Spaties en tabs in de namen moeten ge-escaped worden met '\040' en '\011'.

<type>

Het derde veld (fs_vfstype) bevat het bestandssysteemtype, zoals: ext4, xfs, btrfs, f2fs, vfat, ntfs, hfsplus, tmpfs, sysfs, proc, iso9660, udf, squashfs, nfs, cifs en nog meer. Je mag meerdere typen gebruiken in een door komma's gescheiden lijst.

<options>

Het vierde veld (fs_mntops) bevat de aankoppelopties die horen bij het bestandssysteem. Dit bestaat uit een door komma's gescheiden lijst met opties. Het type mount staat hierbij (ro of rw) alsmede andere opties zoals onder andere:

defaults
gebruik de standaard opties: rw, suid, dev, exec, auto, nouser en async.
noauto
niet automatisch mounten tijdens de start van het systeem.
nodev
gebruik geen block special devices met dit bestandssysteem.
noexec
uitvoerbare bestanden op deze partitie niet laten uitvoeren.
suid
aanpassen van de suid en sgid bits toestaan om gebruikers tijdelijk mer rechten te geven om iets uit te voeren.
sync
bestanden meteen wegschrijven en niet bufferen voor later.
user
toestaan dat een gebruiker deze mount uitvoert.
owner
toestaan dat de eigenaar deze mount uitvoert.
comment
of x- voor gebruik door onderhoudsprogramma's.
nofail
geen fouten rapporteren als dit apparaat niet bestaat.
atime
het tijdstip dat een bestand is gelezen wegschrijven, dit heeft invloed op de performance. Het tegenovergestelde is noatime. De huidige default is relatime, wat betekent dat het tijdstip dat een bestand is gelezen aleen wordt weggeschreven als het ouder is dan het tijdstip dat een bestand aangepast is.
_netdev
voor nfs netwerk schijven, pas aankoppelen als het netwerk beschikbaar is.

<dump>

Het vijfde veld (fs_freq) wordt gebruikt door dump om te bepalen welke bestandsystemen gebackupped moeten worden door dump, default is nul (niet backuppen). Dump wordt weinig gebruikt, dit kan je gewoon op nul zetten.

<pass>

Het zesde veld (fs_passno) wordt gebruikt door fsck om te bepalen in welke volgorde de bestandssystemen gecontroleerd moeten worden bij de start van het systeem. Het root bestandsysteem moet hier 1 hebben, de overige bestandssystemen moeten een 2 hebben. Als er niets staat is de default 0 (niet controleren).

De man pagina voor fstab

Het fstab bestand heeft ook een eigen man pagina waar veel van wat hierboven staat is te vinden.

naar boven

term zoeken

Notitieruimte